Narcisme

Narcissus is een figuur uit de Griekse mythologie; een mooie jongeman. Hij werd verliefd op zijn weerspiegeling in het water van een vijver, verliefd op zijn eigen schoonheid en jeugd. Zijn eigen spiegelbeeld slokte hem zo op, dat hij voor niets anders meer oog had. Het lukte hem niet meer om weg te komen bij zijn spiegelbeeld en hij kwijnde weg bij het water. Het enige wat van hem overbleef was een bloem: de narcis. We kennen allemaal wel iemand die zichzelf erg bijzonder vindt. Misschien overdrijft die persoon graag zijn of haar prestaties. Hij of zij beschouwt zichzelf als anders dan anderen en verwacht een speciale behandeling. Bij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn deze neigingen extreem. Iemand met deze stoornis heeft een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en behoefte aan grote bewondering van anderen. Tegelijkertijd heeft hij of zij problemen met het zich verplaatsen in en rekening houden met de behoeften of gevoelens van anderen. Kritiek is vaak moeilijk te verdragen: de persoon ontvlamt dan in woede, of doet juist net alsof het niets uitmaakt. Relationele problemen, problemen op het werk, afwijzing en verlies zijn veelvoorkomende gevolgen van het gedrag van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast zijn mensen met deze stoornis gevoelig voor depressie. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan per persoon anders tot uiting komen. Een psychiater of psycholoog moet de diagnose stellen. Belangrijk hierbij is dat de persoon voldoet aan minstens vijf kenmerken die op de stoornis kunnen wijzen.

 

 • De persoon heeft een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid. Iemand overdrijft bijvoorbeeld zijn prestaties of talent en verwacht als superieur behandeld te worden, ook als de prestaties hiertoe geen aanleiding geven.
 • De persoon is geobsedeerd door fantasieën over onbeperkte successen, macht, genialiteit, schoonheid of ideale liefde.
 • De persoon ziet zichzelf als uniek of ‘heel speciaal’. De persoon verwacht alleen begrepen te kunnen worden door, of om te horen gaan met andere heel speciale mensen of mensen (of instellingen) met een hoge status.
 • De persoon verlangt naar extreme bewondering.
 • De persoon heeft een gevoel bijzondere rechten te hebben. Hiermee wordt bedoeld dat iemand een onredelijke verwachting heeft van een uitzonderlijk welwillende behandeling van anderen. Of iemand verwacht dat een ander automatisch meegaat met zijn of haar verwachtingen.
 • De persoon maakt misbruik van anderen om zijn of haar eigen doelen te bereiken.
 • De persoon heeft een gebrek aan empathie; hij of zij is niet bereid de gevoelens en behoeften van anderen te erkennen of zich daarin te verplaatsen.
 • De persoon is vaak jaloers op anderen of denkt dat anderen jaloers zijn op hem of haar.
 • De persoon is arrogant of toont hooghartig gedrag.

 

Bron www.psychischegezondheid.nl

 

Het kenniscentrum voor Agressie heeft zich tot doel gesteld de gewelddadige kant van Narcisme onder de aandacht te brengen van de hulpinstanties door hier de training “Omgaan met Narcistisch geweld” voor te hebben ontwikkeld. Wij weten door onze achtergrond dat er weinig kennis is over Narcisme en dit geeft binnen de hulpverlening te denken. Dit komt mede omdat Narcisten een hele goee manier hebben ontwikkeld om zich zo voor te doen waardoor deze zelf als slachtoffer overkomt wat natuurlijk enorme frustratie kan geven bij het daadwerkelijke slachtoffer. Stel u voor dat een slachtoffer van Narcistisch geweld of misbruik zoals deze vorm ook wel genoemd wordt jarenlang heeft bloot gestaan aan deze vorm van geweld (vaak in huiselijke kring) door de hulpverlening niet serieus genomen wordt omdat de Narcist (vaak de partner kan man of vrouw zijn) door zijn Narcisme en de daarbij behorende manipulatieve gedragskenmerken de hulpverlener om de tuin leidt. Wij hebben een visie en dat is dat:

 • Er meer bekendheid moet komen bij politieagenten die aangiftes huiselijk geweld opnemen
 • Er meer bekendheid moet komen bij Officieren van Justitie die mishandelingszaken voor staan,
 • Er meer bekendhied moet komen bij medewerkers van gemeentes die met scheidingszaken te maken krijgen
 • Er meer bekendheid moet komen bij advocaten die familierechtzaken bijstaan
 • Er moet meer bekendheid komen bij Rechters die voogdijzaken voorzitten

Kortom onze visie is dat er meer bekend moet komen zodat slachtoffers van Narcistisch geweld een luisterend oor zullen vinden en het gevoel zullen hebben dat ze daadwerkelijk niet langer meer alleen staan.