Trainen met een trainingsacteur

Al ruim twee decennia lang worden trainingsacteurs veelvuldig ingezet bij trainingen waarbij communicatie de basis is. Rollenspel en praktijksimulaties zijn geaccepteerde vormen van ervaringsleren. Trainingsacteurs zijn het levende ‘lesmateriaal’ in een training, ze spelen de medewerker, de manager of de agressieve klant. Zo bieden ze de cursist de mogelijkheid op authentieke, levensechte wijze te oefenen: leren door doen. 

Het vak van trainingsacteur is een mooi vak. Als trainingsacteur ben je de schakel tussen de trainer en de cursist. Je bent de spiegel die laat zien wat het gedrag van de betreffende persoon met iemand doet. Het vak van trainingsacteur is een verantwoordelijk vak, want het heeft alles te maken met observeren, waarnemen en feedback geven op wat je waargenomen hebt en dit op zo’n manier doen dat de cursisten ervan leren. Om het hoogste rendement te bereiken is het belangrijk dat je weet hoe je je als ‘lesmateriaal’ kunt inzetten. Maar hoe doet je dat? Wat komt er bij kijken als je als trainingsacteur aan de slag wilt? Hoe kunt je maximaal gebruikmaken van jouw persoonlijkheid in combinatie met je talent en de casuïstiek ? Welke werkvormen zijn er? 


Resultaat:

Na de tweedaagse workshop ben je in staat om op een inspirerende wijze, effectief en efficiënt, als trainingsacteur aan de slag te gaan. Je leert 

 • de rolverdeling tussen trainer en acteur, 
 • de verschillende werkvormen en 
 • er wordt veel aandacht besteedt aan feedback. 

Doordat er tijdens de workshop altijd een ervaren trainingsacteur aanwezig is, kun je vragen stellen over de praktijk. Daarnaast is deze trainingsacteur er ook voor de oefensituaties. Verder willen we de workshop zo luchtig mogelijk houden en staan we altijd open voor ieders verhaal en staat de persoon centraal. 

Inhoud: 

In de workshop worden verschillende aspecten van het werk van een trainingsacteur bij agressietrainingen behandeld, zowel in theorie, als aan de hand van praktijksimulaties. Onderwerpen die o.a. aan de orde komen zijn:

 • acteren bij agressie-, gijzelings- en overvaltrainingen; 
 • rol acteur – trainer;
 • voorbereiden van de groep op het werken met een acteur;
 • inzicht in de verschillende werkvormen;
 • hoe bouw je een zakelijk netwerk op en hoe ga je aan je slag als trainingsacteur;
 • omgang met weerstand in de groep tegen het rollenspel en het creëren van veiligheid;
 • balans tussen emotie en verstand;
 • feedback geven op de persoonlijke leerdoelen van de cursist.


Voor wie?

Voor wie 

 • ervaring heeft met acteren en het vak van trainingsacteur wil uitdiepen; 
 • een hbo-opleiding of opleiding docent drama heeft; 
 • zich wil specialiseren in acteren in agressietrainingen; 
 • een inkijkje wil hebben in het vak van trainingsacteur. 

Door wie?

Ed Nouwen (1972), directeur en oprichter van het Kenniscentrum voor Agressie. Hij heeft een achtergrond bij de politie- en justitieorganisatie en is werkzaam geweest bij de reclassering, waar hij taakgestraften heeft begeleid. Op zijn dertigste volgde hij zijn hart en deed hij auditie bij een theateropleiding in Amsterdam. Daar werd hij aangenomen en na vier jaar werd hij fulltime trainingsacteur. Nouwen werkte bij diverse organisaties: zakelijke en overheidsinstellingen, politie, justitie, Koninklijke Marechaussee, en in de zorg en het onderwijs. Hij werkt ook voor tv, film en theater en wordt vanwege zijn humoristische inslag veel gevraagd voor komische commercials. Nouwen heeft in februari 2015 zijn boek ‘Gedachtenland’ uitgebracht. Hij gelooft in het nog beter maken van de eigenschappen van mensen waar ze in de basis al goed in zijn. Hij daagt uit, is positief-kritisch en neemt geen blad voor zijn mond. Nouwen zoekt de balans tussen humor en serieus zijn. Hij heeft zelfspot en zelfkritiek en door zijn kwetsbare instelling raakt hij niet alleen het hoofd, maar ook het hart van de cursisten. Hij streeft naar perfectie en zorgt ervoor dat de trainingen een avontuur zijn. Geen zware stof, maar hands-on en uit de praktijk gegrepen. 

Na de workshop

Na het afronden van de tweedaagse workshop ontvangt iedereen een certificaat. Bij gebleken geschiktheid en als je dat natuurlijk zelf wilt, word je opgenomen in de acteurspool van het Kenniscentrum voor Agressie. Bij geschikte klussen zetten we je eventueel in.

Kosten

Voor de tweedaagse workshop ‘Ik ben trainingsacteur’ betaal je € 350,00 exclusief btw. De btw is aftrekbaar van de belasting. Inbegrepen in deze prijs is: lesmateriaal, trainer, rollenspelacteur, een goede, gezonde lunch, koffie en thee.